Cires Van" 1.80 - 2.30 m Prunus avium "Van"
Prunus avium (Cireș) este un pom fructifer cu frunze de foioase, ale cărui fructe ne bucurăm mai ales atunci când sunt consumate proaspăt culese. Nu este ușor de prezis dimensiunile la maturitate, deoarece asta depinde foarte mult de obicei, tăiere și varietate. În general, se dezvoltă destul de repede în copaci mari, cu trunchiuri drepte, cu o scoarță unică, strălucitoare, de culoarea castanului care se exfoliază în fâșii. Frunzele sunt ovale, cu margini zimțate, de până la 15 cm lungime, de culoare verde închis și tind să devină galben sau portocaliu toamna. Au o înflorire spectaculoasă, în nenumărate buchete de flori albe, simple, care se deschid în aprilie, înainte de apariția frunzelor. Fructele, apreciate încă din epoca bronzului, sunt de tip drupă și apar pe tulpini lungi. Ele trebuie culese când sunt coapte pentru că nu se coc mai târziu. Pe lângă consumul în stare proaspătă, acestea sunt adesea folosite pentru conserve și industria alimentară. Se adaptează bine la climatul cald-temperat și rece-temperat din întreaga Europă. Solurile cele mai favorabile sunt mediu-compacte, chiar slabe, pot fi lutoase atata timp cat sunt bine drenate. Plantarea trebuie făcută în zone cu soare plin, adăpostite de zonele cu ploi frecvente violente. Prunus avium "Van" (Cireșe "Van") - fructe mijlocii-mari, roșu închis. Pulpă fermă, crocantă. Fructele se coc la inceputul lunii iulie.Inaltime maxima: 4 - 8 mLatime maxima: 4 - 8 m Zona 6 -23,3°C / -17,8°C (rezistență la temperatură minimă).Creștere: moderată.Locație: soare, semiumbră. Zone de rezistență pentru plantele din Europa:Temperatura medie anuală minimă în °C* Zona 1 < -45,5°CZona 2 -45,5°C / -40,1°CZona 3 -40,0°C / -34,5°CZona 4 - 34,4°C / -28,9°CZona 5 -28,8°C / -23,4°CZona 6 -23,3°C / -17,8°CZona 7 -17,7°C / -12,3°CZona 8 -12,2°C / -6,7°CZona 9 -6,6°C / -1,2°C p>Zona 10 -1,1°C / +4,4°CZona 11 > +4,4°C* Temperaturile minime sunt un factor important care determină rezistența plantelor (capacitatea plantelor de a supraviețui în locurile unde pot apărea aceste temperaturi minime). p>Acest principiu a fost creat la începutul anilor 1960 de „Departamentul Agriculturii din Statele Unite ale Americii” și apoi a fost adaptat pentru Europa de W. Heinz și D. Schreiber.< p>Pe baza acestui principiu, Europa a fost împărțită în 11 zone.